Ambient assisted living (AAL) - Visio Domus

Prednosti i funkcije za Ambient Assisted Living

Detekcija pada

Nesretni slučajevi poput pada mogu se detektirati pomoću odgovarajućih senzora u prostorijama i obavijestiti rodbinu ili medicinsko osoblje

Gumb za hitne slučajeve

Kod hitnih slučajeva osoba kojoj je potrebna hitna skrb mora biti u mogućnosti uputiti hitni poziv, za što se može koristiti bilo koje tipkalo na zidu ili na narukvici

Prevencija opasnosti

Uređaji poput glačala ili peći mogu postati opasnost za stanare zgrade. Prilikom izlaska iz stana ili nakon odlaska na spavanje, uređaji se mogu automatski deaktivirati kako bi se smanjila opasnost.

Promijena ponašanja

Automatizacija zgrade također može bilježiti odstupanja od svakodnevnih navika (na primjer povećanje kretanja noću ili česti odlasci na WC) i o njima obavijestiti rodbinu i medicinsko osoblje

Podsjetnici

Koristeći audio sustav moguće je postaviti redovite zvučne podsjetnike za uzimanje lijekova i terapija, ali i za zaboravljene otvorene prozore, vrata i slično.

Cijelokupna sigurnost

Kod ljudi koji žive sami, njihova sigurnost je dodatno bitna, tako se u slučaju požara ili provare automatski kontaktiraju i rodbina ili njegovatelji

Automatizirana rasvjeta

Detektiranjem prisustva u prostorijama omogućuje automatsko paljenje i gašenje rasvjete, što ne samo da štedi troškove energije, već i sprječava rizik od ozljeda.

Kontrola temperature

Zahvaljujući individualnom automatiziranom grijanju i hlađenju, svaka soba je optimalno grijana i ne mora se ručno podešavati, što ne samo povećava udobnost, već i štedi energiju.

Ambient assisted living (AAL)

Širok raspon mogućnosti koje automatizacije zgrada pruža može značajno pridonijeti u kontekstu ambient assisted living-a.

Cilj Europskog Ambient assisted living (AAL) programa je poboljšanje kvalitete života starije populacije i osoba s invaliditetom koristeći modernu tehnologiju, i tako im omogućiti što samostalniji život.

Korištenjem tehničkih rješenja za automatizaciju zgrada, ljudima kojima je potrebna dodatna skrb može se aktivno pružati potpora u njihovom svakodnevnom životu te rasteretiti njegovatelji i medicinsko osoblje, a istovremeno brinuti o njihovoj dobrobiti.

Više o ekey proizvodima u kontekstu pametnih kuća i automatizaciji zgrada potražite u našem katalogu.

PREUZIMANJE