Loxone - Visio Domus
Loxone Logo

Loxone Electronics GmbH je austrijska tvrtka osnovana 2009. i jedna je od najbrže rastućih firmi u sektoru automatizacije kuća i zgrada u cijelom svijetu. Loxone-ovo sjedište, Loxone Basecamp, nalazi se u Kollerschlagu na sjeveru Austrije. Danas preko 350 zaposlenika na više od 20 lokacija diljem svijeta radi na razvoju Loxone sustavu.

Loxone je sveobuhvatan sustav automatizacije pogodan za pametne kuće, poslovne objekte i za druge posebne primjene. Sustav je potpuno skalabilno rješenje koje omogućuje kreiranje automatizacija za pametne kuće, stambene zgrade, hotele, urede i druge poslovne i industrijske primjene.

Loxone zgrada
Loxone Grijanje

Grijanje i hlađenje

Moderna pametna kontrola grijanja, hlađenja i ventilacije više ne poznaje centralni termostat koji samostalno određuje temperaturu u cijeloj kući ili stanu. Koristeći senzore za temperaturu, pametni sustav grijanja i hlađenja omogućuje individualiziranu temperaturu od sobe do sobe.

Pametni raspored grijanja i hlađenja minimizira trošak, a automatsko gašenje grijanja ili hlađenja prostorija u kojima nitko ne boravi dodatno smanjuje trošak održavanja temperature.

Senzori za vlažnost zraka i CO2 senzor igraju ulogu u automatskom prozračavanju prostorija kako bi osigurali optimalnu kvalitetu zraka u zgradi.

Loxone sigurnost

Zaštita i sigurnost

Protuprovalna zaštita – Senzori pokreta i senzori za vrata i prozore osiguravaju vašu zgradu od neželjenih uljeza. Ukoliko dođe do detekcije uljeza, aktivira se zvučni i vizualni sigurnosni alarm, te ste automatski obavješteni putem mobilne notifikacije ili automatiziranog poziva.

Zaštita ukućana – Svi senzori pametne kuće su međusobno povezani, što uključuje i CO2 senzore, senzore za dim i senzore za curenje vode. CO2 senzor vam ljavlja ukoliko prostoriju treba prozračiti, ili automatski pali ventilator za provjetravanje prostorije. Senzor za dim vam odmah ljavlja o mogućnosti požara u zgradi, ali i automatski osigurava da svi evakuacijski putovi budu prohodni tako da automatski otključava izlazna vrata i diže rolete.

Zaštita zgrade – Osim što pametna zgrada čuva ukućane i nihovu imovinu, pametna zgrada čuva i sebe od vanjskih elemenata. Tako na primjer pametna zgrada automatski zatvara tende i postavlja vanjske rolete na sigurnu poziciju uslijed jakih naleta vjetra za vrijeme oluje ili u slučaju teških oborina.

Loxone rasvjeta

Rasvjeta

Rasvjeta u pametnoj zgradi ne koristi se samo kao potreba za život u zatvorenim prostorijama ili za mijenjanje ugođaja sobe. Pametna rasvjeta može dodatno obogatiti doživljaj u Vašem sa sljedećim idejama:

Koristite rasvjetu kao način obaviještavanja – u slučaju požara, curenja vode ili mogućnosti provale vaša rasvjeta vas može obavijestiti o opasnostima. Jednako tako može služiti kao vizualni dodatak za zvono na vratima.

Simulacija prisustva – u slučaju da dulje vrijeme izbivate iz Vašeg doma, kao na primjer za vrijeme godišnjeg odmora, vaša kuća može simulirati prisustvo osoba tako da u određenim intervalima pali i gasi svjetla, što smanjuje mogućnost provala.

Ušteda energije – Ne samo da vaša kuća može automatski gasiti rasvjetu u prostorijama u kojima se ne nalaze drugi ukućani, nego i uzima u obzir vanjsku rasvjetu i poziciju roleta kada se radi o rasvjeti prostorije.

Loxone audio

Višezonski audio sustav

Za kreiranje višezonskog (multi-room) audio sustava i njegovu integraciju u automatizaciju zgrade koristi se Loxone Audioserver. Osim što Vam višezonski audio sustav omogućuje reprodukciju vaše glazbe iz nekoliko izvora kao na primjer audio servisa kao Spotify, gramofona ili lokalnog servera, potpuna integracija audio sustava u pametnu kuću ili zgradu omogućuje njegovo korištenje u svrhu automatizacije i dojave:

Zvukovna sirena – Kod aktivacije protuprovalnog alarma ili alarma u slučaju vatre, audio sustav se koristi kao zvučna obavijest u svim dijelovima zgrade.

Alarm za buđenje – Audio sustav omogućuje personalizirani alarm za buđenje u svakoj pojedinoj sobi.

Inteligentno zvono za vrata – Ukoliko netko zvoni na vratima, audio sustav vas obavještava samo u željenim zonama. Tako Vaša djeca mogu mirno spavati jer u njihovoj sobi se neće oglasiti zvono.

Glasovne poruke – Pomoću Loxone aplikacije možete jednostavno snimiti i reproducirati audio poruku, na primjer javiti vašoj obitelji da je ručak spreman ili javiti poslovnim kolegama da uskoro počinje sastanak u sobi 3.

Loxone kontrola pristupa

Kontrola pristupa

Kontrola pristupa u pametnoj zgradi nudi povećanu fleksibilnost u svakodnevnom životu. Na primjer, ukoliko djeca spavaju, zamijenite zvuk zvona za svjetlosni signal kako biste znali da je netko pred vratima bez buđenja djece. Također, ukoliko vam dostavljač pokušava dostaviti paket kada niste kod kuće, jednostavno mu otvorite ulazna ili garažna vrata putem aplikacije kako bi paket mogao biti sigurno dostavljen.
Također imate nekoliko opcija za davanje pristupa Vašim ukučanima: numerički pristupni kodovi, NFC čitač, čitač otisaka prstiju, i naravno pristup putem mobilne aplikacije.

Pristupni kodoviKreiranje jednokratnih ili višekratnih pristupnih kodova jednostavan je način davanja pristupa vašoj nekretnini vašim ukućanima ili na primjer osobi za čišćenje.

NFC Uz integrirani NFC čitač, bilo koji NFC čip, u obliku kartice, NFC tag-a ili čak onaj u vašem mobitelu, može služiti za otključavanje vrata.

Otisci prstijuČitač otisaka prstiju omogućuje bezbrižni ulaz u zgradu, kuću ili ured, bez potrebe za ključevima, NFC karticama ili pamćenjem sigurnosnog koda.

Loxone Energija

Kontrola energije

Moderna pametna zgrada ima kompletnu kontrolu nad energetskom potrošnjom. Vaši solarni paneli i baterija mogu se jednostavno integrirati u pametnu zgradu, što Vam omogućuje ne samo praćenje proizvodnje i potrošnje električne energije u realnom vremenu, nego i omogućuje da individualne kućanske uređaje aktivirate u pojedinim uvijetima.

Tako, na primjer, ako želite, možete puniti vaše električno vozilo isključivo na struju proizvenedno iz Vaših solarnih panela, i samo nakon što je vaša baterija u kući napunjena.

Više o Loxone proizvodima u kontekstu pametnih kuća i automatizaciji zgrada potražite u našem katalogu.

PREUZIMANJE